Help ik ga trouwen en wat nu?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp

Ik ga trouwen, wat moet ik regelen?

Wat moet er allemaal geregeld worden? Waar moet ik beginnen? Wanneer ga ik trouwen? Welke trouwlocatie is nog beschikbaar? Allemaal vragen die je te binnen schieten als je net ten huwelijk gevraagd bent. In deze blog help ik je op weg waar je kunt beginnen met de planning van je grote dag.

Waar moet ik beginnen?

Bespreek met elkaar “hoe ziet jouw droom trouwdag er uit?” Waar voelen jullie je allebei goed bij en waar absoluut niet. Dat laatste is heel belangrijk, te weten wat je niet wilt dat maakt het maken van keuzes straks makkelijker. 

Misschien denk je wel aan een bruiloft van meerdere dagen en dan lekker in het buitenland. Ook is het belangrijk om te kijken naar jullie budget. Wat wil je er aan uitgeven? En wil je dan een grote bruiloft of een kleine bruiloft en past dat binnen het budget? Kortom er is veel te bespreken voordat het daadwerkelijke plannen er aan te pas komt.

 

Fernanda Weddingplanner Help ik ga trouwen
foto: Antoinet Murier

Kies een trouwdatum

Heb je een beetje een beeld gekregen hoe jullie trouwdag eruit moet komen te zien, dan is het tijd om keuzes te maken en één daarvan is de trouwdatum. In Nederland zijn we vaak gewend om te kiezen voor een datum tussen mei en september omdat dan de kans op mooi weer het grootst is. Maar trouwen in de herfst, winter of voorjaar is ook heel mooi en heeft vele voordelen. Hou bij het kiezen van een datum ook rekening dat een locatie of een leverancier al bezet kan zijn en zorg dat je een alternatieve datum achter de hand hebt.

TIP: kies meerdere datums zodat je jouw droom dag kan plannen zonder concessies te hoeven doen. En heb je je oog op een bepaalde locatie laten vallen? Wees dan zeker het komende jaar flexibel in je datums, want door het Corona virus zijn veel huwelijken verschoven naar 2021 en 2022.

Stel een budget op

Als je begint met plannen van je bruiloft is het handig om een begroting op te stellen. Je trouwbudget is van groot belang voor het uitwerken van al je plannen. Je kan je misschien wel voorstellen dat je met een budget van €10.000,- andere dingen kan dan met een budget van €50.000,-.

Daarnaast is het ook een stok achter de deur om binnen het budget te blijven, want je zal merken data wanneer je eenmaal bezig bent met het plannen van je bruiloft er heel veel leuke dingen voorbij komen die allemaal niet zo heel veel kosten, maar aan het eind van de rit is het vaak een behoorlijk bedrag wat je hebt uitgegeven. 

Vind je het lastig om zelf een begroting op te stellen? Download dan de Trouwteam app. Hier kan je ingeven wat je maximaal wilt uitgeven aan je bruiloft en wordt er automatisch een verdeling gemaakt, wat je op welk onderdeel ongeveer uit kunt geven.

Kies je trouw leveranciers

Help ik ga trouwen Picture-Perfect Fernanda

Leveranciers? 

Dat zijn de mensen die van jouw trouwdag een droomdag maken. Denk bijvoorbeeld aan je fotograaf, locatie, weddingplanner, bloemist, enz. Om de juiste leverancier te kiezen is het belangrijk om te kijken of jullie een klik met elkaar hebben. Jij moet je namelijk op je gemak voelen bij de persoon die jullie dag perfect gaat maken, ook moet je het vertrouwen hebben dat deze leverancier jou ook de mooiste dag wil bezorgen. Dus ga vooral op zoek naar mensen waar jij je prettig bij voelt, die je een goed gevoel geven.

TIP: Volg de leverancier die je op het oog hebt een tijdje op Instagram of Facebook om te zien wie ze zijn en wat ze doen en of dat ook bij jou past.

Naast de leveranciers die je inhuurt heb je ook nog een trouwteam om je heen. Denk maar eens aan de getuigen en de ceremoniemeester. Het is belangrijk om een team om je heen te verzamelen waarbij je je prettig voelt. Het is immers jouw trouwdag!

Kies je trouwteam

Als je gaat trouwen dan is het fijn om een team om je heen te verzamelen van mensen waar je je bij op je gemak voelt. Dit zijn de mensen die tijdens de aanloop naar het huwelijk je helpen en op de dag zelf er voor jou zijn (en dus niet alle aandacht op zichzelf richten 😉

EEN CEREMONIEMEESTER​

Maar wie heb je nou eigenlijk nodig in je team? 

Wat dacht je van een ceremoniemeester. Ook al roepen sommige locaties dat je bij hen echt geen ceremoniemeester nodig bent is mijn advies om er toch één aan te stellen, want iedere locatie en leverancier heeft zijn eigen agenda en je ceremoniemeester kan zorgen dat alles loopt zoals jij het van tevoren bedacht hebt. Meestal heb je met een locatie 2 a 3 afspraken en doen zij soms in een weekend wel 3 huwelijken (of meer) en weten ze echt niet meer precies wat de afspraken ook alweer waren. 
En het is trouwens voor jezelf ook gewoon heel fijn om iemand te hebben die je even kan aanschieten als er iets is of die voor jou de tijd in de gaten houdt, zodat je volledig kan ontspannen op jullie mooie trouwdag!

WAAR LET JE OP BIJ HET KIEZEN VAN JE CEREMONIEMEESTER?​

De ceremoniemeester is een rol die is weggelegd voor iemand met organisatietalent en die overzicht kan bewaren. Daarnaast is het fijn als het iemand is die niet te dicht bij staat, omdat van een ceremoniemeester best veel gevraagd wordt. Bijvoorbeeld de spullen voor het avondfeest klaarzetten tijdens het diner of het klaarzetten van de bellenblaas aan het eind van de ceremonie.

Weddingplanner Fernanda Huizinga Picture-Perfect

Tip: Overweeg eens of je niet beter een ceremoniemeester in kunt huren die geen band met de familie of vrienden heeft en het niet erg vindt om spullen klaar te zetten tijdens het diner of de voorbereidingen te doen tijdens het jawoord. De meeste Weddingplanners bieden ook de service van ceremoniemeester aan en zo kan je zelf je dag organiseren en toch iedereen volop laten genieten van jullie mooie dag en zelf achterover leunen omdat je weet dat het goed komt!

JE GETUIGEN

Daarnaast heb je bij je wettelijk huwelijk getuigen nodig. In Nederland zijn de regels dat je maximaal 2 getuigen per persoon mag hebben. Deze getuigen moeten minimaal 18 jaar zijn. Wie je kiest mag je zelf weten, maar wist jij dat je getuige eigenlijk iemand is die, als je huwelijk later wat strubbelingen kent, je advies kan vragen om samen te bespreken waar je tegenaan loopt. Je getuige kan jullie dan weer laten herinneren waarom jullie ook alweer voor elkaar hadden gekozen. Een heel bijzondere en waardevolle rol dus eigenlijk.

KINDEREN OP JE BRUILOFT

Een bruiloft met kinderen brengt altijd gezelligheid, maar ook reuring met zich mee. Kinderen zijn kinderen en zullen niet drie kwartier stil op hun stoel blijven zitten. Als je dat geen probleem vindt dan zou ik zeker voor de gezelligheid van kinderen op jouw dag gaan! Maar heb je hier toch moeite mee, omdat dingen dan net even anders kunnen lopen, dan zou ik kiezen voor een kinderloze dag. Overweeg goed wat bij jullie past en maak hier je eigen keus in, ondanks de mening van anderen, want het is immers jullie dag! Of zoals een bruidegom ooit tegen mij zei ‘ik betaal, dus ik bepaal!’

Maak de gastenlijst

Als je de locatie hebt gevonden ga je aan de slag met de gastenlijst.  Het selecteren van de gasten is altijd een lastige klus. Speciaal daarvoor heb ik mijngasteneliminatie lijst’ gemaakt. Deze helpt je om gasten te selecteren die je echt graag bij je bruiloft wilt hebben. 

Ga op zoek naar bruidskleding

Het wordt tijd om op zoek te gaan naar je kleding. Maak een afspraak bij een bruidsmodezaak waar je een goed gevoel bij hebt. Check de websites, sociale media en de beoordelingen. Zo krijg je een indruk of de zaak bij jou past of dat je nog even verder moet zoeken naar een andere winkel die beter bij jou past. 

Als je wat onzeker over jezelf bent, is het handig om te kijken naar een bruidsmodezaak waar je alleen bent als je een afspraak hebt, dus waar geen andere bruiden aanwezig zijn en jou afleidt van dit bijzonder moment.

Je partner kan het beste op zoek naar een pak op het moment dat jij een jurk hebt gevonden. Vraag bij de bruidswinkel een stukje stof van je kleding zodat je aanstaande dit mee kan nemen en zijn overhemd of das kan aanpassen aan de kleur van jouw kleding en jullie straks niet met mis matching kleding lopen.

 

Melding voorgenomen huwelijk

Vroeger gingen we in ondertrouw. Je moest daarvoor een afspraak maken op het gemeentehuis om de officiële stukken te tekenen, aan te geven welke trouwambtenaar je voorkeur had, wanneer je wilde trouwen en welke achternaam je wilde gaan dragen. 

Tegenwoordig heet het dus Melding voorgenomen huwelijk en in heel veel gemeenten gaat dat online via DigiD. Zorg dat je de benodigde stukken hebt voordat je de melding gaat doen. Op moment van melding moet je ook de leges (kosten) aan de gemeente betalen en staat daarna de trouwdatum vast.

Check op de website van jouw gemeente hoe je de melding van jullie voorgenomen bruiloft kunt doen. Een melding kan ten minste twee weken en maximaal een jaar voor het huwelijke gedaan worden

Ringen

 

Een ring is een ononderbroken cirkel dat centraal staat voor de oneindigheid van liefde. 

Het kiezen van een ring is heel persoonlijk. Ik was me destijds erg bewust van het feit dat ik hem de rest van mijn leven zou dragen en dat ik er dus niet gauw op uitgekeken moest raken. 

Ga op zoek naar een ring die echt bij jullie past. Die symbool staat voor jullie liefde en waar je over 50 jaar nog blij van wordt.

De uitnodigingen

Je kunt je gasten op verschillende manieren uitnodigen voor je bruiloft. Denk bijvoorbeeld aan een videoboodschap, een eigen website of een klassieke kaart. 

Als je al een geruime tijd van tevoren weet wanneer de trouwdatum is, dan kan je er ook voor kiezen om alvast een save the date kaart te sturen, zodat mensen alvast hun agenda vrijhouden voor jullie bruiloft. Ook als je bijvoorbeeld in de zomervakantie trouwt is dit verstandig om te doen.

Volgens de etiquette is het de bedoeling dat de kaarten uiterlijk 6 weken voor de bruiloft bij de gasten aankomt. De meeste bruidsparen vinden dat te kort van tevoren en kiezen er voor om ze eerder te versturen. Let er wel op dat je ze pas verstuurt al alles is geregeld, zodat je niet opnieuw een kaart hoeft te versturen als er aanpassingen zijn.

Het draaiboek

Nou zul je denken, draaiboek? Het is toch geen uitvoering. Nee, dat is het zeker niet, maar om een beetje een leidraad te hebben voor de dag is het wel handig om een draaiboek te maken. Een overzicht met tijdstippen waarop je aangeeft hoe laat je bijvoorbeeld begint met je aankleden, de kapper arriveert, je partner je op komt halen en hoe laat het JA-woord plaatsvindt, enz. 

Bij het maken van een planning is het goed om rekening te houden met rustmomenten. Prop de dag niet te vol en neem bewust overal wat extra tijd voor, zodat je geen stress gaat ervaren omdat alles net te krap gepland is. Deel je planning ook met je leveranciers zodat ook zij weten waar ze aan toe zijn en wat er van ze verwacht wordt. 

Tip: Daarnaast is het handig als je ceremoniemeester ook een exemplaar krijgt en dat deze zorgt dat er een beetje gestuurd wordt op de geplande tijden. Voeg ook een lijst met telefoonnummers van de leveranciers toe, mocht er iemand niet op tijd zijn dan kan de ceremoniemeester checken wat er aan de hand is en hoef jij je er niet druk om te maken.

Nu je alvast een beetje op weg bent geholpen met de organisatie van je droom huwelijksdag vind je het misschien wel leuk om meer inspiratie te ontvangen in je mailbox. Schrijf je dan hieronder in en ontvang tips, adviezen en een seintje als er een nieuwe blog online staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties