Wie zet ik op de gastenlijst voor de bruiloft?

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Gastenlijst bruiloft Weddingplanner Fernanda 'help ik ga trouwen'

Wie zet ik op de gastenlijst voor de bruiloft?

Mag oom Dirk op de bruiloft komen en neemt hij zijn nieuwe vriendin dan ook mee? Of die ene collega, die je eigenlijk nooit spreekt, moet je die ook een uitnodigen sturen? Allemaal vragen die je bezig kunnen houden tijdens de voorbereiding van je bruiloft.

Ik weet het zelf nog heel goed. Toen wij in 2008 gingen trouwen en met de voorbereidingen begonnen was de gastenlijst bij ons ook een veel besproken onderwerp. Ik kom namelijk uit een grote familie waar het de gewoonte is om ooms, tantes en zelfs oud ooms en tantes uit te nodigen. Daarnaast hebben we een grote vriendengroep en heel veel collega’s. De gastenlijst liep al snel vol en we moesten keuzes maken, want we waren jong en hadden geen oneindig budget.

Herken je dit probleem dan zijn hier zijn een aantal tips voor het samenstellen van de gastenlijst voor jouw bruiloft.

Help ik ga trouwen Gastenlijst

Een budget gastenlijst

Voordat je een gastenlijst op gaat stellen is het verstandig om eerst je budget te bepalen. Zodra je dat weet kan je een post opnemen voor de kosten die je kwijt bent aan je gasten. De daggasten zijn de gasten die er de hele dag en avond bij zijn en deze gasten zijn het kostbaarst. Op twee manieren, want ze kosten het meest, maar zijn ook het meest dierbaar.

De kosten voor de daggast

De kosten voor een daggast kan je het beste checken bij je locatie, want bij de ene locatie ben je 50 euro kwijt en bij de ander misschien wel 200 euro.  Dat is vaak afhankelijk van het type locatie en het eten en drinken dat je die dag gaan gebruiken. Je kan je misschien wel voorstellen dat een buffet minder in de papieren loopt dan een uitgeserveerd 7 gangen diner.

De kosten voor de avondgast

De avondgast daarentegen is een minder kostbaar verhaal, althans dat ligt natuurlijk wel aan de keuzes die je maakt voor de hapjes van die avond. Meestal heeft een locatie arrangementen die je kan afnemen. En bij de ene locatie zijn de drankjes inclusief en bij de ander op nacalculatie. Er zijn ook locaties waar je de drank af kan kopen. Mocht je verwachten dat je een fikse rekening zal krijgen, omdat je vrienden of familie wel een glaasje lusten dan is dat ook een mooie optie om geen verrassing te krijgen achteraf.

Tip: Check welke drankjes inbegrepen zijn en of dat ook geld voor buitenlands gedistilleerd, zodat je niet achteraf een verrassing krijgt zoals wij. Lees hier het verhaal over onze onverwachte rekening 

"Wie moet er absoluut komen"
Gastenlijst

Je begint gewoon met opschrijven wie je er sowieso bij wilt hebben. Deze groep verdeel je in een avond en een dag gastenlijst. Daarna voeg je een categorie ‘misschien’ toe en zet daar de mensen op waar je nog over twijfelt. Vervolgens leg je de lijst weg en een week later kijk je er nog eens naar. Intussen heb je misschien al meer inzicht gekregen in je wensen en kan je wel een beslissing maken in welke categorie de gast thuishoort. En als je er niet uitkomt dan kan je altijd het volgende gebruiken.

De gasten eliminatielijst

Ja! je leest het goed. Bij gebrek aan een beter woord noem ik dit vragenschema altijd mijn gasten eliminiatielijst. Niet omdat je al je gasten elimineert, maar omdat het ervoor zorgt dat als je gast op de gastenlijst terecht komt, het dan ook echt een iemand is die meerwaarde geeft aan jouw bruiloft. Door de vragen in het schema te volgen en te beantwoorden met een Ja of Nee weet je uiteindelijk of diegene er bij moet zijn of niet. Handig toch!

En zo weet je binnen de kortste keren of Oom Dirk nou wel of niet mag komen en of je die ene collega toch een uitnodiging stuurt omdat hij de bruiloft nou eenmaal leuker maakt!

De gastenlijst

bepaal simpel welke gasten er op jouw bruiloft mogen komen

Als laatste de tip, mocht je om wat voor reden ook het gevoel hebben dat je verplicht bent om iemand uit te nodigen die je er eigenlijk niet bij wilt hebben, denk dan nog eens aan de wijze woorden van een van mijn bruidsparen:

Ik betaal dus ik bepaal!

Fernanda Picture-Perfect Help ik ga trouwen

Ik ben Fernanda Huizinga, weddingplanner in het prachtige Dalfsen en omgeving. Met mijn enthousiasme en passie inspireer ik bruiden op weg naar hun mooie dag.

Fotocredits: Antoinet Murier Photography

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties